top of page
  • Eva Voogt

Liquid fear


Mensen, materie en informatie verplaatsen zich steeds makkelijker van de ene naar de andere plek. Dit is volgens Bauman (1925-2017) kenmerkend voor wat hij beschrijft als de ‘liquid modernity’. Liquid modernity is de fase van de geschiedenis waar we nu inzitten. Een fase waarin alles ‘liquified’: arbeidsmarkten versmelten in toenemende mate over de wereld, communicatie en informatie stroomt steeds makkelijker door tijd en plaats en identiteit, relaties en liefde is steeds meer vloeibaar. Dit zorgt volgens Bauman voor vrijheid, maar ook voor angst (‘liquid fear’).

Liquid fear is het best te beschrijven als het besef dat we onwetend zijn over de toekomst en de verwachting dat, zelfs als we dat niet waren, er weinig is dat wij kunnen doen om het te veranderen. Het coronavirus is bij uitstek een voorbeeld van iets dat voor liquid fear zorgt. De angst zit niet zo zeer in het feit dat wij geen controle hebben over het virus maar dat niemand dat lijkt te hebben. Volgens Bauman kan liquid fear verdovend werken omdat het voelt alsof je in drijfzand staat en elke beweging om je eigen positie te stabiliseren het tegenovergestelde effect kan hebben. Ook dat is herkenbaar: elke poging die we nu maken om de toekomst iets meer grijpbaar te maken, zoals het plannen van een weekendje weg, kan elk moment van ons worden afgepakt.

Wat te doen bij drijfzand? Wanneer Bauman daar niet over uitweidt, is Google je beste vriend. Laat alles meteen vallen: als je per ongeluk in drijfzand stapt en je draagt een zware rugzak, haal deze dan meteen van je rug en laat alles vallen. Neem de tijd: als je vast bent komen te zitten in drijfzand, dan werk je met wilde bewegingen jezelf alleen maar meer in de nesten. Wat je ook doet, doe het langzaam. Ontspan: ontspan en haal diep adem want door de opwaartse druk op je lichaam ga je vanzelf drijven. Neem vaak even pauze: het proberen los te komen kan uitputtend zijn, dus is het belangrijk dat je verstandig te werk gaat en energie bespaart voor je te moe wordt. Dus: last van liquid fear? Haal diep adem en onthoud dat je met een ontspannen houding niet zal zinken.

bottom of page