top of page
  • Eva Voogt

ORUNMILA


In de eerste, en door de corona-crisis ook gelijk laatste, les van mijn crash course Afrikaanse filosofie werd verteld over Orunmila: een eeuwenoude Nigeriaanse filosoof die uit 'onze' geschiedenis werd geschrapt door een vertaalfout.


Orunmila leefde zo deugdzaam dat hij in de mondeling overgeleverde teksten (het Ifa-corpus) als 'god van de wijsheid' werd omschreven. De koloniale overheersers, de Britten, vertaalden Orunmila daarom als ‘mythologische god’. Daarmee ging Orunmila ten onrechte de geschiedenis in als religieus en mythologische figuur in plaats van als een filosoof van vlees en bloed. Ook in Afrika wordt Orunmila over het algemeen niet serieus genomen als filosoof. Hij staat daar namelijk door dezelfde taal-/ interpretatiefout bekend als afgod: een godheid die de ware God niet erkent. Met het lezen over of adoreren van Orunmila bespot je, volgens volgers van monotheïstische religies, de enige ware God.


Sophie Oluwole, een hedendaagse Nigeriaanse filosoof, besloot ongeacht wat anderen daarvan vonden in Orunmila's geschiedenis te duiken. Zelfs haar eigen dochter, die streng christelijk is, beschuldigde haar van 'duivelse' praktijken maar ze zette door. Ze kwam erachter dat Orunmila veel gemeen heeft met, vader van de filosofie, Socrates. Ze hebben in ongeveer dezelfde periode geleefd, beiden gaven les aan over het leiden van een deugdzaam leven, van beiden zijn nooit zelfgeschreven teksten gevonden en ze raken aan dezelfde thema's binnen de filosofie, als de aard van werkelijkheid en kennis. Toch kent vrijwel iedereen Socrates en is die arme Orunmila in vergetelheid geraakt door een stomme vertaalfout. Klik op de afbeelding hieronder om Oluwole in levenden lijve over Orunmila te zien spreken.



bottom of page